Zarážení hory

Zarážení hory je jedním z nejstarších a nejdůležitějších vinařských rituálů, který má hluboké kořeny v naší kulturní historii. Tento zvyk, jenž se každoročně slaví na přelomu léta a podzimu, symbolizuje ochranu vinic před škůdci, zvěří i nečestnými lidmi. A zároveň připravuje vinohrady na nadcházející sklizeň. Pro vinaře je zarážení hory nejen důležitou součástí jejich práce, ale také způsobem, jak si připomenout tradice, které jsou součástí jejich dědictví.

Historie a původ zarážení hory

Zvyk zarážení hory má své kořeny v dávné minulosti, kdy se vinaři snažili ochránit své vinice před nájezdy zlodějů i nebezpečím ze strany přírody. V dobách, kdy ještě neexistovala moderní ochrana vinic, byl tento rituál klíčovým prvkem, jak zabezpečit úrodu. Vinaři symbolicky uzavřeli vinici, což mělo nejen praktický, ale i duchovní význam. Tento akt byl často doprovázen rituály a modlitbami za úrodu, která měla být ochráněna až do doby sklizně.

Zarážení hory dnes

V současné době se zarážení hory stává nejen oslavou tradice, ale i společenskou událostí, která spojuje vinaře, místní obyvatele i návštěvníky. I když se některé aspekty tohoto rituálu modernizovaly, základní myšlenka zůstává stejná – ochránit vinice a oslavit blížící se sklizeň.

Význam zarážení hory pro vinaře

Pro vinaře má zarážení hory hluboký symbolický význam. Je to okamžik, kdy začíná nová vinařská sezóna a připomíná se, jak důležitá je ochrana vinic. Zároveň je to příležitost, kdy se celá komunita může setkat, sdílet své zkušenosti a společně oslavit tuto významnou tradici. Udržování zvyku zarážení hory je tak nejen otázkou vinařského řemesla, ale i kultury a identity vinařských oblastí.

Přijďte s námi oslavit zarážení hory

Zarážení hory je jedinečnou příležitostí, kdy můžete zažít tradici, která přetrvala staletí a stále hraje významnou roli v životě vinařů i místních obyvatel. Přijďte 31. srpna 2024 na rozcestí Nová hora – Kalce v Moravských Bránicích, kde budete mít možnost nahlédnout do historie tohoto starobylého zvyku, vychutnat si skvělá vína a užít si příjemnou atmosféru této slavnosti. Těšíme se na vás!

4319-zarazani-hory