Recepty s vínem: Krémová česnečka s houbami na víně
Letošní houbová sezóna není vůbec na houby. Je v plném proudu a spokojení houbaři proudí z lesa s vrchovatými košíky a radostně se usmívají nad svými nálezy, úlovky i trofejemi. Dokonce i notoričtí hledači, kteří většinou odcházeli z lesa s prázdnou, se nyní vrací nadšení a s plnou náloží. Šťastní jsou v tento okamžik vesměs všichni, co tak slyším a pozoruji.
Slogan “Nechceš cuketu?” by mohl pomalu sklouznout k otázce nechceš houby? Jenže to se neděje. Sběrači hub se neradi dělí o svůj úlovek, byť brblají, že hub mají přebytek. A místečko, kam na ně chodí, rozhodně neprozradí. Ani za nic na světě! Sběr hub a courání lesem sem a tam je zvláštním nevysvětlitelným jevem. I můj muž, který houby nejí, je velice rád sbírá. Možná že uklidňující energie lesa protkaná radostí z objeveného hříbku je kombinace, která nás naplňuje štěstím a vyvolává hřejivý pocit na duši.
Naplněné košíky ale neznamenají v naší rodině naplněné bříško. Spíše naplněnou sušičku a pak rozdáváme sušené houby jako dárek. Houby u nás jím jen já, tak je občas potřeba vymyslet pokrm takový, abych se zavděčila všem a nestrávila půl dne u sporáku. A právě přesně takovým pokrmem je krémová česnečka.
Fígl je totiž v tom, že orestované houby se přidávají až do hotové polévky. A pokud by se někomu zdála kombinace hub a vína poněkud zvláštní, přiznám se, že i já byla zpočátku nedůvěřivá. Ale natolik neobvyklá chuť byla přímo úměrná mojí zvědavosti. Přinejhorším vyhodím jen ty houby a ne celou polévku, říkala jsem si.
Krémová česneková polévka s houbami
(rozpis na 4 porce)
olivový olej
3 paličky česneku
2 větší brambory
1 větší cibule
1 litr zeleninového vývaru
1-2 lžičky lahůdkového droždí
150 ml smetany
houby, hřiby
30 ml bílého vína
sůl
čerstvě mletý pepř
tymián
Nejprve upečte česnek. Jednotlivým paličkám odřízněte vrchní část, každou pokapejte olivovým olejem, mírně osolte a zabalte do alobalu. Takto zabalené česneky dejte do pekáčku a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 20-30 minut. Česnek by měl být po upečení měkký. Dobu pečení přizpůsobte velikosti paliček česneku.
Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji. Přidejte brambory nakrájené na menší kostky, krátce orestujte, přilijte vývar, osolte, opepřete, přidejte tymián, lahůdkové droždí a vařte, dokud brambory nezměknou.
Jakmile budou brambory měkké, polévku dál nevařte, vymačkejte do ní upečené česnekové stroužky, přilijte smetanu a vše rozmixujte dohladka.
Zeleninový vývar lze nahradit vodou a dvěma vrchovatými lžičkami polévkového koření.
Polévku podávejte třeba s orestovanými houbami na bílém víně proklik na víno. Použít lze směs hub nebo jen samotné hříbky, výběr je na vás dle vaší chuti a možností.
Očištěné houby nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte nakrájené houby, tymián, sůl, mletý pepř. Restujte tak 10-15 minut, dokud se nevypaří voda. Podlijte vínem a zarestujte do zlatova.