Oslavte sklizeň a tradici vinařského řemesla na vinobraní!

Vinobraní je pro vinaře důležitým obdobím, na které se připravují celý rok. Je to čas, kdy mohou sklidit plody své tvrdé práce a odměnit se za veškeré úsilí, které věnovali péči o vinice. Pro mnoho z nich to není jen práce, ale skutečná vášeň. Vinobraní však není jen o sklizni hroznů, je to také kulturní událost, která přináší oslavy, tradice a radost z vína celému národu.

Co je vinobraní?

Vinobraní je slavnost spojená se sklizní vinné révy, která se koná na podzim. Je to doba, kdy se vinaři, jejich rodiny a celé vinařské komunity setkávají, aby oslavili úspěšné zakončení sezony. Tyto oslavy zahrnují sběr hroznů, různé kulturní akce, hudební vystoupení, taneční představení, a především degustace vína a burčáku. Vinobraní je tak nejen prací, ale i oslavou, kde se propojuje tradice s moderními radostmi života.

Vinobraní očima vinaře

Pro vinaře je vinobraní vrcholem jejich ročního úsilí. Každý vinař ví, že kvalita hroznů závisí na mnoha okolnostech, kterými je poloha vinice, počasí během roku a péče, kterou věnovali svým rostlinám. V období sklizně pečlivě hodnotí zralost hroznů a rozhodují, kdy je ten pravý čas na jejich sběr. Kromě tradičního ochutnávání používají i moderní metody, jako jsou chemické analýzy, aby zjistili optimální poměr kyselosti a cukru. Sklizeň hroznů může probíhat buď ručně, nebo pomocí strojů

Sběr hroznů

Proces výroby vína po sklizni

Po sklizni následuje proces zpracování hroznů, který se liší podle druhu vyráběného vína. Prvním krokem je oddělení hroznů od stopek. Pro výrobu červeného vína se hrozny včetně slupek a jadérek nechávají kvasit, což dodává vínu jeho charakteristickou barvu a chuť. U bílého vína se naopak používá pouze šťáva, jež se odděluje od slupek hned po lisování. Poté následuje fermentace, během níž se přeměňuje cukr na alkohol. Víno pak zraje a získává své finální vlastnosti. Tento proces, nazývaný školení vína, zahrnuje různé techniky, jako je čiření, filtrace nebo úprava kyselosti, které zlepšují chuť a stabilitu vína.

Zpracování hroznů

Kam za oslavami vinobraní na Moravě?

Na Moravě, v srdci českého vinařství, je vinobraní jednou z nejvýznamnějších událostí roku. Moravské vinobraní není jen o víně, ale také o tradicích, kultuře a komunitě. Oblíbené je Pálavské vinobraní v Mikulově, kde si návštěvníci mohou vychutnat nejen vynikající vína, ale i bohatý kulturní program, včetně cimbálové hudby a folklórních vystoupení. Určitě stojí za zmínku i Burčákové slavnosti v Hustopečích. Kam letos v září za touto tradicí a oslavou vína vyrazit? Několik tipů je již tradičně na kudyznudy.cz

Proč navštívit vinobraní?

Návštěva vinobraní je skvělým způsobem, jak se ponořit do atmosféry vinařských tradic a objevit kouzlo výroby vína. Je to příležitost ochutnat čerstvě sklizené hrozny, burčák a vína přímo od vinařů, kteří do své práce vkládají srdce. Pro vinaře i milovníky vína je to čas sdílení a radosti z výsledků celoroční práce. Připojte se i vy k oslavám a zažijte vinobraní na vlastní kůži – je to zážitek, který stojí za to! Nechte se unést krásou vinic a radostí z dobře odvedené práce, jež se odráží v každé skleničce vína.