Mladá vína

Mladá vína se v posledních letech stala mezi milovníky vín velmi populární volbou. Jedinečná pozice mladých vín na trhu je dána jejich svěžestí a specifickým charakterem, který přináší rychlý proces výroby. Pro mnohé je ochutnání mladého vína jedinečným zážitkem, který stojí za to objevit.

Co je mladé víno?

Jedná se o víno, které se na trh dostává velmi krátce po sklizni hroznů, obvykle již během několika týdnů či měsíců. Tento rychlý proces výroby se odráží na charakteristice a chuti vína. Mladá vína jsou často lehká, svěží a aromatická. Na rozdíl od tradičních vín, která zrají v sudech nebo lahvích delší dobu, nejsou mladá vína určena k dlouhodobému skladování. Jejich cílem je přinést okamžitý požitek a potěšení z čerstvých hroznů.

Charakteristika a chuť mladého vína

Chuťový profil mladého vína je svěží, ovocný a jemný. Mladá vína mají často výrazné aroma, které může zahrnovat tóny čerstvých jahod, malin, třešní, broskví či citrusů. Struktura těchto vín je obvykle lehčí, s nižším obsahem tříslovin, což přispívá k jejich snadnému pití. Díky těmto vlastnostem jsou mladá vína ideální volbou pro neformální setkání a lehké pokrmy.

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno je specifickým typem mladého vína, které má v České republice své kořeny v dlouhé tradici oslav svatého Martina. Toto víno je vždy první ochutnávkou nového ročníku a na trh je oficiálně uvedeno 11. listopadu, kdy slaví svátek svatý Martin. Svatomartinská vína musí projít hodnocením odborné komise a splňovat určité kvalitativní standardy. Jsou určena k rychlé spotřebě a ideálně by měla být vypita do konce roku, ve kterém byla vyrobena.

 

Mladá vína mohou být vyráběna z libovolných odrůd hroznů a mohou mít různé množství zbytkového cukru, což znamená, že mohou být polosuchá i polosladká. Svatomartinská vína musí být naopak vyrobena pouze z povolených odrůd a mohou být pouze suchá. Svatomartinská vína také podléhají přísnému schvalovacímu procesu a nesou jednotné označení s logem svatého Martina na etiketě.

svatomartinske-vino-2020

Vyzkoušejte něco neotřelého

Mladá vína jsou skvělou příležitostí, jak ochutnat vína v jejich nejčerstvější podobě. Jedinečná svěžest a aroma je činí neobyčejnou volbou. Pokud jste milovníkem vína, neváhejte a vyzkoušejte mladá vína z našeho vinařství. Objevte nové chuťové zážitky a nechte se unést svěžestí mladých vín. Každý ročník přináší novou možnost objevit nezapomenutelný chuťový zážitek. Nechte se inspirovat a zařaďte mladá vína do svého vinařského repertoáru!