Jak se vyrábí růžové víno
Růžová vína jsou oblíbená nejen pro svou chuť, ale také pro svou specifickou jemnou barvu a širokou nabídku rozličných odstínů (starorůžová, lososová, malinová,…). Každé víno je unikátní tedy nejen svou chutí a postupem výroby, ale také na pohled.
Růžová vína jsou vyráběna z odrůd modrých hroznů, přičemž jejich výsledný odstín je výsledkem konkrétně zvoleného výrobního postupu, vybrané odrůdy vinné révy a jedinečnou barvu vína pak ovlivňuje také délka macerace a barvivo nacházející se ve slupkách hroznů.
Růžová vína u nás
Věděli jste, že Česká republika je charakteristická pro svou mimořádnou odrůdovou pestrost růžových vín?
Skutečně. Naše česká růžová vína jsou typická tím, že nabízí rozličnost a různorodost. A to jak v oblasti nabídky odrůd, tak způsobů zpracování, aromatické rozmanitosti, zbytkového cukru a kyselin, nejrozmanitějších chutí aj. Naše země je pro pěstování hroznů vhodná svým charakterem i geografickou polohou. Vůbec první dochované zmínky mluví o pěstování vinné révy na našem území již v období konce 12. století. Navíc je známé, že císař Karel IV. měl později velké zásluhy právě na rozšiřování a zvelebování vinic (a nejen těch) v naší zemi.
Způsoby zpracování vína
Možnosti výroby jsou zpravidla tři:
a) metoda clairet
Jedná se o metodu, kdy jsou modré hrozny zpracovávány šetrným lisováním bez drcení, kdy bobule následně popraskají tlakem, ovšem do vytékající šťávy se ze slupek neuvolní ani barvivo, ani třísloviny a nedochází k maceraci rmutu. Díky takovému postupu je víno velmi světlounké a má jemný narůžovělý odstín.
b) metoda saignée
V tomto případě nedochází k lisování hroznů, ale k jejich drcení, přičemž šťáva se nechává vytéct samospádem.
c) částečná macerace
Tato metoda patří vůbec k nejčastěji používaným. Hrozny se zpočátku zpracovávají stejně jako je tomu u vína červeného a následně tak, jak je tomu u vína bílého. Hrozny se v počátku drtí a krátce macerují (zpravidla v řádu 2 – 10 hodin). Po maceraci následuje postup stejný jako při zpracovávání bílého vína – hrozny se vylisují, rmut se nechá fermentovat, mošt se stočí a přefiltruje. Pak přichází na řadu proces zrání.
Růžová vína jsou lehká, chutná a osvěžující. Obecně se doporučuje vychutnávat si jejich jemnou chuť po aktuálních ročnících, a to vzhledem k tomu, že se jedná o víno mladé.
Na zdraví!