Jak otevřít víno bez vývrtky: Příručka pro kreativní someliéry

Láhev lahodného vína, přátelé kolem a... Žádná vývrtka? Nezoufejte! I bez tohoto nezbytného nástroje existuje mnoho kreativních způsobů, jak víno otevřít a vychutnat si ho. V tomto článku se ponoříme do světa otevírání vína bez vývrtky a probereme různé metody, od běžně dostupných nástrojů až po netradiční triky.

Prevence je na prvním místě

Předtím, než se pustíme do otevírání vína bez vývrtky, je dobré zmínit, že něčemu se dá předejít. Investujte do kvalitního švýcarského nože, který obsahuje vývrtku na víno.

Mnoho vinařství, a také to naše, nabízí vína se šroubovacím uzávěrem, a tak žádnou vývrtku ani nepotřebujete. Šroubovací uzávěr však  rozhodně neznamená, že víno je nekvalitní, jen usnadňuje otevírání a prodlužuje jeho trvanlivost.

Naše vinařství používá šroubové uzávěry již více než 10 let a máme s nimi jen samé dobré zkušenosti. Máme tak uzavřená všechna naše bílá i růžová vína a v současnosti je zkoušíme používat i na lehká červená vína.

Tradiční a speciální nástroje someliérů

Profesionální someliéři disponují arzenálem nástrojů pro otevírání vína, které jim umožňují zvládnout i ty nejnáročnější korky. Mezi ně patří:

  • Vývrtka na páku: Klasika mezi vývrtkami, ideální pro běžné korky.
  • Dvoufázová vývrtka: Vhodná pro starší a křehké korky, které se snadno rozpadají.
  • Zubaté kleště: Nezbytné pro korky, které jsou znečištěné a plesniví.
  • Pinzety na víno: Používají se k jemnému uchopení a vytažení kousků korku z vína.

Kreativní metody pro someliéry v nesnázích

Nemáte po ruce vývrtku ani sadu nářadí someliérů? Nebojte se, i s běžnými předměty se dá víno otevřít:

  • Zapalovač: Opatrně zahřívejte krk lahve nad plamenem, dokud se korek neroztaví a nezačne uvolňovat. Pozor na popálení!
  • Nářadí: Využijte šroubek a kleště. Zašroubujte šroubek do korku a pomocí kleští ho vytáhněte. Alternativně zkuste kladivo a hřebík. Hřebík zatlučte do korku a poté ho vhodným nástrojem vytáhněte.
  • Klíč: Vložte klíč mezi korek a hrdlo lahve a otáčejte jím, dokud korek nevyšroubujete.
  • Bota: Tato metoda je zábavná, ale vyžaduje opatrnost. Zujte si botu a postavte do ní láhev dnem dolů. Podrážku boty směřujte ke zdi a s lahví v botě udeřte do zdi. Korek by měl po několika úderech vyskočit.
  • Zatlačení korku dovnitř: Tato metoda se nedoporučuje! Zatlačení korku do lahve může způsobit rozdrcení korku a jeho kousky se dostanou do vína. Navíc je obtížné korek z lahve dostat. Existují dokonce případy, kdy zatlačení korku způsobilo prasknutí dna láhve. Někdy je to však jediná dostupná metoda.

Otevírání prosecca a šumivých vín

U šumivých vín je důležité postupovat opatrně, aby se zabránilo prudkému uvolnění tlaku a rozstříknutí vína. Láhev neprotřepávejte, ale spíše s ní jemně pootočte. Tím se korek uvolní a vy ho budete moci palcem vytlačit.

I když vývrtka je pro otevírání vína stále nejvhodnějším nástrojem, znalost alternativních metod vám může v nouzi zachránit situaci a zpříjemnit posezení s přáteli u lahve dobrého vína. Nebojte se experimentovat a objevovat dosud nepoznané.