Dolní Kounice: Za tajemstvím kláštera, vína a historie

Malebné městečko Dolní Kounice, rozprostřené v údolí řeky Jihlavy, skrývá bohatou historii a vinařskou tradici, která láká turisty z celého světa. Projděte se po stopách rytířů a mnichů, ochutnejte lahodná vína z místních vinic a užijte si jedinečnou atmosféru tohoto kouzelného místa.

Historické památky, které uchvátí

Dominantou Dolních Kounic je bezesporu klášter Rosa Coeli založený ve 12. století. Jeho impozantní zřícenina dodnes návštěvníky fascinuje a nabízí úchvatný panoramatický výhled na město i okolní krajinu. Pro milovníky historie je tu také židovská čtvrť s malebnou synagogou a hřbitovem židovské komunity, která v Dolních Kounicích žila po staletí. Nezapomeňte navštívit ani hrad a zámek, sídlo šlechtických rodů, které prošlo staletími proměn a dnes slouží jako kulturní centrum.

Víno a vinice

Tradice pěstování vína v Dolních Kounicích sahá až do středověku. Místní mikroklima a úrodná půda dávají vzniknout lahodným vínům, která si získala oblibu znalců i široké veřejnosti. Navštivte některé z vinařství v okolí a ochutnejte světově proslulou Frankovku, typickou pro tuto oblast. Zajímavé vinařské akce, jako Dolnokounická 25 a Za Kounickou Frankovkou, lákají milovníky vína na degustace, cimbálovou muziku a prohlídky vinic.

Zažijte kulturu a zábavu

Dolní Kounice žijí bohatým kulturním a společenským životem. Po celý rok se tu konají různé festivaly, koncerty, divadelní představení a výstavy. Zažijte tajemnou atmosféru noční prohlídky kláštera Rosa Coeli nebo se ponořte do historie v Muzeu Dolní Kounice. Pro aktivní turisty je tu k dispozici síť cyklostezek a turistických tras, které vedou malebnou krajinou Jižní Moravy.

Praktické informace pro turisty

Ubytování: V Dolních Kounicích a okolí najdete širokou nabídku ubytování, od útulných penzionů až po komfortní hotely.
Stravování: Město se pyšní několika vynikajícími restauracemi a hospůdkami, kde si pochutnáte na tradiční české kuchyni i specialitách z regionálních surovin.
Doprava: Do Dolních Kounic se pohodlně dostanete autem i autobusem z Brna a dalších okolních měst.

FAQ - Nejčastěji kladené otázky

Jaké jsou otevírací hodiny kláštera Rosa Coeli?

Klášter Rosa Coeli je přístupný celoročně. Prohlídky s průvodcem se konají v letních měsících a o víkendech. Aktuální otevírací dobu a informace o prohlídkách naleznete na webu města.

Kde se mohu v Dolních Kounicích ubytovat?

Seznam ubytovacích zařízení v Dolních Kounicích a okolí naleznete na webových stránkách města.

Jaké akce bych neměl v Dolních Kounicích propásnout?

Mezi nejdůležitější vinařské akce v Dolních Kounicích patří Dolnokounická 25 (koná se v květnu) a Za Kounickou Frankovkou (koná se v září). Více informací o vinařských akcích v regionu naleznete na tomto webu.

Zažijte Dolní Kounice

Plánujete výlet a hledáte místo, které spojuje historii, kulturu a lahodná vína? Pak jsou Dolní Kounice ideální volbou! Prohlédněte si majestátní klášter, objevte tajemství židovské čtvrti a ochutnejte světoznámou Frankovku přímo u vinařů. Ať už jste milovníci historie, gurmáni nebo aktivní turisté, Dolní Kounice vám nabídnou nezapomenutelný zážitek.

Navštivte naše Vinařství Plaček a seznamte se s procesem výroby vína a samozřejmě ochutnejte naše nejlepší kousky. V případě zájmu o degustaci nám zavolejte nebo napište. Budeme se na vás těšit.

Neváhejte a naplánujte si svůj výlet do Dolních Kounic!

Kudyznudy.cz – nejlepší začátek výletu