Co by milovníkovi vína nemělo chybět ve výbavě

Víno je vznešený nápoj, za jehož přípravou stojí mnoho úsilí. Od zasazení révy vinné po vychutnání první sklenky uteče hodně vody a hodně času. Úsilí vinařů může každý milovník vína ocenit nejen zakoupením lahví kvalitního moku, ale také náležitým přístupem. Udělejte si z pití vína slavnostní okamžik, chvilku, na kterou se budete těšit a kterou si opravdu užijete. Kromě skleničky, vývrtky a příslušné lahve vám k vytvoření silného zážitku mohou pomoci i následující propriety.

Karafa na víno

Karafa na víno nebo dekantér. Skleněné nádoby rozličných tvarů slouží k vydechnutí vína před konzumací. Zejména u plných červených vín rozdíl poznáte, mimo jiné zde dochází i k usazení případných sedimentů. Každý milovník vína ví, že nejsou na závadu, nicméně jejich absence rozhodně zvýší komfort pití vína. Zeptejte se svého vinaře, jaký dekantér by vám doporučil a pro která vína je nejvhodnější.

karafa-na-vino

Pokud dekantér nemáte a o jeho pořízení ani neuvažujete, zkuste se poohlédnout po menším pomocníku s podobnou funkcí – provzdušňovači. Malá násadka na hrdlo lahve s jedním otvorem na víno a dvěma na vzduch, které při nalévání víno správně provzdušňují, čímž mu umožní správně rozvinout všechny chuťové tóny.

Podobnou funkci má i nálevka, která kromě toho ještě zaručí, že z lahve při nalévání neunikne ani kapka tam, kam nemá.

nalevka-na-vino

Vakuová pumpa na víno

Pro ty, co pravidelně z lahve jen ochutnají, ale nevypijí ji celou za jeden večer, je určena vakuová pumpa. Vysaje z lahve přebytečný vzduch a zabrání tak nechtěné oxidaci a s tím spojené degradaci kvality a chuti vína.

Cooler - chladící kbelík na víno

Posledním pomocníkem, o kterém bude řeč, je cooler. Jinak řečeno kyblík na chlazení vína. Zpravidla kovová nádoba, kterou možná znáte z dobrých restaurací nebo zahraničních filmů. Naplní se vodou a ledem a do ní se vloží lahev vína, která tak zůstane chladná delší čas. Oceníte ho zejména při letních posezeních pod širým nebem.

kbelik-na-led

Věříme, že používání těchto pomocníků má skutečně velký vliv na chuť vína. Když už investujete peníze do kvalitních lahví, proč nezkusit i schopnosti kvalitních pomocníků?