Bílá vína
V naší nabídce najdete širokou škálu bílých vín, která byla vyrobena s vášní a láskou k vínu s využitím všech našich znalostí a zkušeností. Proto jsou tak dobrá. Naše bílá vína z Moravy jsou vždy z prvotřídních odrůd vinné révy. Hrozny na bílá vína zpracováváme moderními technologickými postupy.
Značky
Objem
Obsah cukru
Přívlastek
Ročník
Moravská bílá vína
Vybírat můžete ze známých typických odrůd pro znojemskou vinařskou podoblast, jako je Veltlínské zelené, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský. Další krásná bílá vína vyrábíme z odrůd: Pálava, Rulandské bílé, Hibernal nebo Rulanské šedé. Nabízíme ale také i trochu méně známá bílá vína jako je třeba Savilon, Rinot nebo Muscaris, Solaris. Jedná se o odrůdy rezistentní vůči chorobám, jiným slovem můžete slyšet odrůdy interspecifické nebo také PIWI odrůdy. Typicky se vyrábí z bílých (světle zelenkavých, v plné zralosti zlatavých) hroznů vinné révy, ale u některých druhů se využívá i hroznů růžových. Jako je například Veltlínské červené rané. Zde je barva hroznů krásně „červánkové růžová.“
Suché, polosuché, polosladké nebo polosuché bílé víno
Bílá vína se dělí podle obsahu cukru v moštu. Dalším důležitým ukazatelem chuti vína je množství kyselinky a cukru. Mezi vína, která mají přirozeně vyšší obsah kyselin, patří vína suchá a polosuchá. Ta jsou obvykle ovocná a šťavnatá právě s výraznější chutí kyseliny. Typickým zástupcem je třeba Ryzlink rýnský a Sauvignon. Bílá vína, která mají nižší obsah kyseliny, jsou pak vína suchá a polosuchá, která jsou ovocná a příjemně svěží a obsah kyseliny není v jejich případě tak výrazný. Oblíbeným vínem tohoto typu je Savilon, Rulandské bílé a Rulandské šedé. Někteří milovníci vína ale tíhnou spíše k aromatickým a sladším vínům, která můžou být více kořenitá. Ta jsou převážně polosladká nebo polosuchá. Zde jmenujme například proslulou Pálavu.
Většinu bílých vín v naší nabídce je vhodné vypít ihned. Ale některé můžete i archivovat po dobu několika let. Vína vhodná k archivaci jsou všeobecně řečeno vína s vyšším alkoholem a pikantní kyselinkou. Berte však určitě vždy na mysl, že víno je přírodní materiál, který se neustále vyvíjí, tzv. lahvově zraje. Proto při archivaci doporučujeme nakoupit od jedné odrůdy více lahví a minimálně 1krát až 2krát ročně víno otevřít a okoštovat. Zjistíte tak, zda je víno v dobré kondici a má cenu dále nechat ležet. Anebo zda je třeba víno vypít. Naše moravská bílá vína se skvěle hodí ke každodennímu stolování. Příjemně zpestří každou všední chvíli a stanou se dokonalým doplňkem svátečních okamžiků a speciálních příležitostí plných výjimečných zážitků.
Znojemská vinařská podoblast
Naše bílá vína pochází z oblasti Morava, podoblasti Znojemské z obce Moravské Bránice nebo z Dolních Kounic nebo Pravlova či Mělčan. Plní je sám vinař Ing. Jan Plaček. Vína jsou jakostní, s přívlastkem pozdní sběr, výběr z hroznů nebo kabinet. Naše všechny bílá vína uzavíráme šroubovým uzávěrem, který je daleko těsnější než přírodní korek (který je sice materiál přírodní, ale porézní). Velkou výhodou šroubového uzávěru je jeho těsnost, dobrá rychlá manipulace s otevíráním lahví. Také to, že při archivaci mohou vína uzavřená tímto uzávěrem ležet i stát. Díky vyšší těsnosti šroubového uzávěru si naše vína uchovávají delší dobu svou aromatiku, svěžest a příjemnou pitelnost.
Pomůžeme s výběrem
Věříme, že dle popisků a zařazení vína jistě zvolíte to pravé právě pro vás. Ať už dáváte přednost jakýmkoliv vínům. Pokud byste však s výběrem potřebovali poradit, neváhejte nás kontaktovat.